Vaatteiden mitoituksesta

Jos perustaisin nyt vaatemerkin naisille, alkaisin valmistaa nuorekkaita - trendikkäitäkin - vaatteita tiimalasivartaloiselle. Tai pikemminkin, loisin saman brandin alle kaksi eri linjastoa: kapeavyötäröisille tiimalaseille ja toisen suorille vartaloille. Ainakin perusvaatteisiin. Siis housuihin ja hameisiin oma mitoituksensa noille molemmille vartalotyypeille. Jakuissa myös. Silloin yhdistelemällä omansa saisivat myös A:t (suoran vartalotyypin yläosa ja tiimalasin alaosa) ja Y:t (tiimalasin yläosat, suoran vartalon alaosat)...

Yhden koon joustavana vaatteena tämä sopisi loistavasti niin tiimalasille kuin suoralle vartalolle 
Aiemmin meillä oli tuollainen merkki: Your Face. Nykyisin myös siellä kapean vyötärön ja leveän lantion omaavat ovat pulassa. Selitys kaavoituksen muuttamiselle on ehkä mielenkiintoisin, jonka olen koskaan kuullut: he halusivat nuorentaa mallistoaan.

Eli jos olet tiimalasi, et voi olla nuorekas. Jos sinulla on ihailtu, kaikkien "tavoittelema" vartalo, olet silloin auttamattomasti ei-trendikäs. I do not agree!!!

Olen pahoillani, mutta Andiataa tai Ril'siä, joilta tällä hetkellä parhaiten löytyy kapeavyötäröisiä vaatteita, ei voida pitää kovin nuorekkaina ja trendikkäinä. Sellaisina merkkeinä, joita tarjoaisin 25-30-vuotiaille nuorille bisnesnaisille. Vaikka Ril'sillä on ollut hyvä yritys uudistua ja nuorentua. Se prosessi taisi jäädä vähän kesken. Jos vielä alaosista löytyy hauskoja ja mukavan trendikkäitä vaihtoehtoja, viimeistään jakut muistuttavat siitä, että kyse on "aikuisten naisten" mallistosta.

Mikä nurinkurisinta, hieman aikuisempien naisten eli +40-vuotiaiden, joilla vyötärö on ehkä metsästyksestä huolimatta lopullisesti kadonnut, on käytännössä mahdotonta löytää kotimaisia vaatteita. Koska niissä on niin kapeat vyötäröt. Paitsi teettämällä.Tai pukeutumalla trikooseen.

Ihanteellisin ei-rintavalle A-vartalolle eli jolla hartiat ovat sirot ja vyötärökin selvästi lantiota kapeampi:
paita tuo volyymia ylävartaloon ja imartelee/kaventaa alavartaloa...

Eli Suomen vaateteollisuus olettaa, että nuorina olemme pötkylöitä, siis suoravartaloisia ja aikuisempina muutumme kapeavyötäröisksi tiimalaseiksi. Hmmm... jostain syystä minusta tässä on jotain vialla. Sen sijaan uskon siihen, että vartalotyyppimme jotakuinkin säilyy, vaikka lihoisimme tai laihtuisimme.

Myös liikkeet tunnistavat ongelman: kapeavyötäröisen on vaikea saada esim. istuvaa housua tai farkkua. Ehdottavat, että jos vaikka hame kävisi. Tai sitten korjataan. Eli kapeavyötäröinen maksaa aina housusta n. 15-20 eur enemmän kuin me muut. Sanovat liikkeissä vielä, että täällä Suomessa niitä kapeampi vyötäröisiä malleja kysellään paljon.. Täällä siis heitä on. Se tiedetään, mutta mallit tehdään tanskalaisten, espanjalaisten ja ruotsalaisten vanavedessä suorille lantioille. Koska se on trendikästä.  Suoraa vartaloa suosivat H&M, Vero Moda, Vila yms. menestyvät myös Suomessa, mutta haetaanko niistä todella erityisen istuvia vaatteita?

Ihmettelevät vielä päälle, kun nuoretkin haluavat hyvin istuvat housut...

Luulisi, ettei olisi juuri esim. Your Facelle - jolla on joka tapauksessa ainakin kuusi perushousumallia mallistossaan - ongelma pyhittää yhtä näille kapeavyötäröisille, notkoselkäisille, leveälantioisille. Nuorekas ja hyvännäköinen housu heille. Istuva ja kohtuuhintainen.

Jotain on pielessä, jos minä - rintava pötkylä - löydän helpommin istuvia vaatteita kuin tiimalasivartaloinen 36:nen, joka voi pukea päälleen periaatteessa mitä vain. Jos se istuisi.

Kommentit

Köa sanoi…
Hyvä puheenvuoro! T: kapea vyötärö ja leveä ahteri
Maarit sanoi…
Köa, kiitos! Mistä löydät istuvimmat vaatteet? :)
Anonyymi sanoi…
Totta joka sana. Itse olen jo lähempänä 40 vuotta kuin 30 vuotta, mutta sama ongelma on vaivannut aina. Mistä löytää istuvat housut tai hame? Jos reisistä menee ylös, niin vyötärö on hehtaarikokoa, jos taas vyötäröstä istuisi, niin ei toivoakaan saada reisistä ylös.
Maarit sanoi…
Anonyymi: Ja minä taas olen aina - ennen nykyiseen ammattiini ryhtymistä - ihmetellyt, kuka näihin kapeisiin vyötäröihin oikein mahtuu. :D Ril'sillä ja Your Facella sinulla on ehkä kuitenkin parhaimmat mahdollisuudet onnistua. Vinkkejä muista merkeistä otetaan mieluusti vastaan. ;)
Anonyymi sanoi…
No nyt on pakko kommentoida, kun tänne tulin ja vaikka kirjoituskin on jo puolisen vuotta sitten kirjoitettu! Mutta voitko olla enemmän oikeassa!
Kuinkakohan monet itkut olen itkenyt kun olen kierrellyt 20 kauppaa etsien housuja tai hametta tai edes istuvaa t-paitaa! Ei löydy. Haluaisin kynähameen, mutta _joka_ ikinen kiristää hieman takapuolesta, vaikka vyöröltä pitäisikin ottaa pois ainakin 10cm, jos hame istuu hyvin pepun kohdalta, täytyy vyötäröä kaventaa 20cm. Ja ne t-paidat! vyötäröstä koko xs saattaa olla iso, mutta rinnoista ja lantiosta paidan pitäisi olla vähintään se s, jollei m. Sitten kun minulla on vielä pitkä selkä niin ne kauniisti leikatut vyötäröltä istuvat vaatteetkaan eivät istu; vyötärön kohta on aina 2-3cm liian ylhäällä..
Että täällä ainakin todellakin kaivataan tiimalaseille tehtyä mallistoa! :)
t. 92-62-100 ja leveät hartiat :D
Anonyymi sanoi…
Olet kyllä oikeassa. Vaikka en olekaan noin tarkoin perehtynyt eri vaatemerkkien mitoituksiin, niin arkipäivässä vaatteita etsiessäni törmään tuohon ongelmaan usein. Vielä kun satun olemaan isorintainen, eli klassinen X, niin vaatteiden etsiminen on välillä hieman turhan haastavaa...

Nimim. X:ille enemmän valikoimaa!

Suositut tekstit