Pohdiskelua muodista

Valkyrianin mallistoa Jäälinna-muotinäytöksessä viime Helmikuussa

Olen viime aikoina miettinyt paljon mitä kaikkea oikeastaan tarkoitamme puhuessamme tyylistä. Olen pohtinyt designin ja muodin välistä eroa, erilaisten mallistojen/designin merkitystä. Miksi tanskalaiset merkit ovat Suomessa niin vahvoja ja miksi suomalainen design on tavallisen pukeutujan näkökulmasta välillä vähän vaikeaa, liian erikoista? Miksi itse pidän Milanon ja Pariisin tyylejä 'ainoina oikeina klassisen pukeutumisen' tyyleinän ja miksi yksi mallisto luo muotia, toinen ei?

Että onko visioni ja missioni suomalaisen katukuvan muuttamisesta, ihmisten innostamisesta pukeutumista kohtaan yksinkertaisesti epärealistinen? Jos me tunnemmekin omaksemme tämän tyylimaailman, joka nykyisin vallitsee. Että ne muut, joita niin monet haluaisivat tänne tuoda - minäkin - tuntuvat vierailta. Mutta miksi se meidän oma design tuntuu myös vieraalta? Miksi emme käytä enemmän vaatteita, jotka ovat kuitenkin täällä - omissa olosuhteissamme, omassa kulttuurissamme - luotuja?


Meillä on loistavia designereita. Huomaan ajattelevani, että he ovat designereita, eivät muodin luojia. Muoti syntyy muualla. Design puolestaan on aina jotenkin vaikeampaa. Siihen yhdistyy jo ajatuksia taiteesta. Se on paljon pysyvämpää, ei niin helposti ohimenevää.

Olen tarttunut jälleen moniin muotia ilmiönä käsitteleviin kirjoihin. En lakkaa ihmettelemästä, miten niin yksinkertaiselta tuntuva juttu voikin olla niin monisyinen ja moninainen. Ehkä siksi se pitää otteesaan ja kiehtoo. Ehkä siksi on aina niin vaikeaa löytää juuri sitä tiettyä, mitä etsii...

Kommentit

Linnea sanoi…
Hei,
mukavaa että löysin blogisi. Täällä lepäsi silmä. Oi että sulla on upea taulukollaasi eteisessäsi. Mitä olet taulusi hankkinut? Tuo Gone shopping-ovi(mikä hitto sen nimi onkaan)roikkuvajuttu oli tietenkin myös aivan mahtava. Olen bongaillut tuosta kuvia ennenkin, mutten tiedä senkään ostopaikkaa. Voisiko sitäkin udella. Täytyy vielä lopuksi kertoa, että vähän ihastelin mökiltä löytämällesi Pariisista lapsuutesi aikaan ostetulle mekolle. Siinä oli tunnetta, oih.
Maarit sanoi…
Linnea: Kiitos paljon! :) Taulujen kuvat ovat Seven Artista ja kehykset Ikeasta. Gone Shopping-kyltti AmandaB:sta Savonlinnasta. Se mekko on kyllä ihana.:) Turhan kauan saanut lojua hylättynä...

Suositut tekstit