Pyllähtelyä

Pienten lasten kanssa touhuaminen on niin hullaannuttavaa. Kun onni - ilo ja nauru - on niin pienistä asioista kiinni. Kuten myös se itku ja murhe. Koko ajan opetellaan ja opitaan. Puolin ja toisin.

Retkeni kaksosten ja heidän vanhempiensa luokse viime viikolla sai minut aivan pois tolaltaan, positiivisesti. Pienet prinsessat hullaannuttivat omalla persoonallisuudellaan ja tahdonvoimallaan. Mitä sitten, jos vähän putoaa pyllylleen. Noustaan ylös ja nauraa kiherretään. Kahden päivän aikana yritimme opetella niin seisomaan kuin muistamaan, että portaat selvitetään turvallisimmin laskeutumalla ne peppu edellä. Soitimme yhdessä (kaksi innokasta Chopinin alkua sylissäni) pianoa ja maistoimme ensimmäistä kertaa kermajuustoa.

Jokainen hetki oli jotenkin niin täynnä elämää. Ja se huomio, jonka myös itse sain osakseni, oli niin vilpitöntä... Lähtiessä molemmat tähtisilmät kiipesivät ikkunaa vasten ja vilkuttivat omalla tavallaan äitinsä kanssa. Bussiin noustessa oli kyyneleet silmissä. Teki hyvää psyykeelle, mutta ei ehkä vauvakuumeelleni. Jos kotona olisi ollut mies odottamssa, hän olisi varmasti kuullut kysymyksen: "Ryhdytäänkö lastentekopuuhiin?"

Eli enää puuttuu pyörä ja termarin korkki, mies ja parisuhde... pieni vaaleanpunainen kamera saapui kotiuduttuani. Aurinkokin näköjään pian sen jälkeen.

En varmastikaan ole ensimmäinen, joka miettii, milloin se lapsille ominainen vilipittömyys ja täydellinen hetkessä eläminen katoaa.

Kotona odotti romahdus. Monella tavalla. Jos olisin voinut, olisin ottanut ensimmäisen bussin takaisin Vihtiin. Asioiden, etenkin ikävien, kohtaaminen on aina yhtä hankalaa. Ainakin minulle. Luulisi jo, että kokemus olisi opettanut. Välillä tuntuu, että kaikki koetut tilanteet ja tunteet ovat vain heikentäneet minua.

Elämässä moni asia on uskosta kiinni. Täytyy uskoa itseensä ja tekemiseensä. Niin sanotaan. Itselleni on tullut yllätyksenä, miten paljon motivaatiosta lähtee pois, kun usko lähtee. Olen menettänyt paljon uskoa omaan tekemiseeni: se ei tuota samaa iloa kuin ennen. Eikä kyse ole siitä, etteikö edelleen itse asiasta pitäisi. Ei vain enää näe sitä samalla tavalla.

Samaan aikaan tuntee sekä epäonnistuneensa että pilanneensa elämäänsä. Ei näe sitä onnistumista, josta voisi olla onnellinen. Että nyt on vain pyllähdetty. Kuin pieni lapsi pyllähtää opetellessaan seisomaan. Epäonnistumisen tunne - tai pelko - on niin vahva, että sitä yrittää pitää kyhäelmästään kiinni kaikin tavoin, viimeiseen asti. Vaikka todennäköisesti olisi parempi vain päästää irti...

Ehkä huomenna.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Olet rakas pyllähtelijä, anna mennä vaan, sussa on niin paljon potentiaalia, lahjakkuutta, sydäntä!
- Heidi
juulia sanoi…
Lasten elämässä on pirusti vaiheita ja kausia. Niistä toitotetaan joka julkaisussa ja tottahan se on, että on sellaisia. Mutta tajusin vasta suht hiljattain, etteivät ne kaudet mihinkään aikuisena katoa. Elämä ei ole sitä samaa tästä hamaan keinutuoliin saakka. Joku toinen asia on enemmän pinnalla, kuin jokin toinen. Muut jutut ei välttämättä mihinkään katoa, eikä kaikki muutu kerralla, mutta painotukset vaihtelee, ja se mikä juuri milloinkin on top kolmosessa. Aikuisillakin on jatkuvasti kautensa ja vaiheensa.
Minusta sinä et ole pilannut elämääsi, vaikka mitä olisikin ollut takana. Epäonnistumisilta ei voi välttyä, jos ylipäänsä tekee jotakin. Ja olisi tosi hienoa, jos osaisi sallia ja hyväksyä epäonnistumiset itselle. Kestämme toistenkin epäonnistumiset, ja haluamme heille toitottaa, ettei haittaa. Itse...

Ehkä voit ottaa sen bussin Vihtiin useammin, kuin aiemmin? Kuka tai mikä estäisi? Pyörää, korkkia, parisuhdetta ja miestä odotellessa...
Maarit sanoi…
Kiitos rohkaisusta ja tuesta.

Toivotaan, että nyt on vain tietynlainen kausi meneillään. Että pian silmät aukeavat johonkin uutteen. Ja taas on voimaa nousta jaloilleen. Toisaalta välillä tekee ihan hyvää istua mollamaija-asennossa keskellä lattiaa ja katsella ympärilleen.

Juulia, olet niin oikeassa. Kumpa sitä sallisi epäonnistumiset itselle. Voisin lisätä siihen, että kumpa sitä sallisi itselle jopa mielipiteen tai ajatuksen muuttamisen. Että ei tuntuisi siltä, että kun on kerran sanonut jotain, sitä ei voisi enää muuttaa...
juulia sanoi…
Minusta on aina ollut vähän epistä, että poliitikkoja syytetään takinkäännöistä. On toki asioita, joissa on reilua olla johdonmukainen. Mutta on myös paljon asioita, joissa on oikeus oppia tai ihan vain vaihtaa ajatusta jostakin syystä kolmannesta, jota ei aina edes tajua.
Ei koskaan pitäisi sanoa ei koskaan... Tai sanaa aina tulisi välttää aina...
Maarit sanoi…
Ainakin itse olen huomannut, että jos sanon jostain asiasta "ei koskaan", se on takuuvarmasti pian elämässäni... :) Ehkä pitäisi nyt sanoa kaikista niistä asioista ei koskaan, joita nyt haluan elämääni. Johan alkaisi tapahtua. Vai huomaisiko kohtalo huijauksen?

Suositut tekstit