LasagneOlen haaveillut kunnon lasagnesta jo pitkään. Omissa kokkailuissani yritän pysytellä sokerittomalla linjalla, täysjyvää suosien, valkoiset jauhot pois jättäen. Tosin yleensä syön sitten karkkina sen, mitä ehkä muissa ruuissa voitan. Lasagnessa minua on harmittanut erityisesti valkokastike. Tomaattipohjaisesta jauhelihakastikkeesta kun voi jättää sokerin hyvinkin pois ja lasagnelevytkin on saatavilla täysjyväversiona. Perinteinen valkokastike vehnäjauhosta valmistettuna vesittää kuitenkin molempien tarkoituksen. Sen valmistaminen tattarijauhosta muuttanee makua - ainakin etukäteen ajateltuna - liikaa. Ja kun vielä maizenat ja perunajauhot löytyvät kielettyjen listalta, on probleemaa lähestyttävä aivan uudella tavalla.

Tänään keksin: korvaan valkokastikkeen ranskankerma-kananmuna-juustoraaste-seoksella. Pakkohan sitä oli heti kokeilla. Ainakin ulkonäöllisesti toimii.

Lasagne a'la Maarit (sokeriton ja vehnäjauhoton)


Täysjyvälasagnelevyjä

Jauhelihakastike:
1 purjo
2 valkosipulin kynttä
chilijauhetta
500g jauhelihaa
1 prk tomaattimurskaa
1 pieni prk tomaattipyrettä
liraus balsamicoa tomaatin kirpeyttä taittamaan
timjamia
suolaa
mustapippuria

"valkokastike"
600g ranskankermaa
3 kananmunaa
lähes pussillinen juustoraastetta (jätä hieman pinnalle ripoteltavaksi)

Suunnitelmat reseptin hiomiseksi ovat jo valmiina. Seuraavaksi ajattelin kokeilla lihan tilalla kalaa. Kastikkeeseen lisäisin silloin hieman vaikka rapulientä makua tuomaan. Ranskankerman sijaan täytyy myös kokeilla niin kerma-kananmuna kuin jogurtti-kananmuna seosta. Olen erityisen innostunut Turkkilaisen jogurtin tunkemisesta ruokaan kuin ruokaan sen edullisuuden ja säilyvyyden ansiosta.

Tuoksu on ainakin huumaava. Päällimmäinen kerros näyttää juuri niin rapsakalta, kuin lasagnessa parhaimmillaan. Ja maku...


 Päivän hyvä teko itselle: terveyslasagnea ja tanssitunti.
(Näistä innostuneena vaatekaappiin sukeltaminen saa jäädä seuraavalle päivälle).

Kommentit

Prefecta sanoi…
Mä teen lasagnen ilman lasselevyjä munakoisosta.

terv. Prefecta
http://anotherfabday.blogspot.com
Maarit sanoi…
Prefecta: Munakoiso on kyllä hyvä levyjen sijaan. Silloin olen korvannut myös valkokastikkeen mozzarellalla. Joskus kuitenkin kaipaan sitä perinteisen lasagnen makua. Nyt pääsin lähelle... :)

Suositut tekstit